Felelős műszaki vezető

“A felelős műszaki vezető tevékenysége a vállalkozó (alvállalkozó) kivitelező kivitelezési szerződésében vállalt építőipari kivitelezési tevékenységnek vagy meghatározott részének irányítására terjed ki.” (191/2009. (IX.15.) Korm. rendelet 13.§)

A kormányrendeletből egyértelműen kiderül, hogy a felelős műszaki vezető a kivitelező alkalmazásában áll, az ő embere. Sok építtető mégis tőle várja azt, hogy az építkezés alatt az érdekeit képviselje. Egy cégéhez lojális, jó felelős műszaki vezető viszont úgy fog dolgozni, hogy a törvényi előírásoknak tökéletesen megfelelve bár, de a lehető legolcsóbb műszaki tartalom valósuljon meg annak érdekében, hogy a Vállalkozó profitja a legmagasabb lehessen.

Ha a kormányrendeletet végigolvassa, Ön számára is világos lesz:

A felelős műszaki vezető nem az Ön képviselője!

Amennyiben azt szeretné, hogy ne csak a törvényi előírásoknak, hanem a szerződött minőségi követelményeknek is megfeleljen új otthona, Önnek is szüksége van megfelelő  jogosultsággal bíró szakemberre.

Az Építési Műszaki Ellenőr képviseli az Ön érdekeit!

“Az építési műszaki ellenőr az építőipari kivitelezési tevékenység teljes folyamatában elősegíti és ellenőrzi a vonatkozó jogszabályok, hatósági előírások, szabványok, szerződések és a kivitelezési dokumentáció betartását.” (191/2009. (IX.15.) Korm. rendelet 16.§ (2))
A 16.§ (3) bekezdése ennél is tovább megy: rögzíti, hogy a műszaki ellenőr az Építtető helyszíni képviselője.

Az építési műszaki ellenőr Ön érdekében, az Ön házáért, az Ön pénzéért dolgozik.

Felelős műszaki vezető - Építési műszaki ellenőr