Tervek ellenőrzése

Sokan úgy gondolják, ha az Építési Hatóság jóváhagyja az engedélyezési tervet, akkor azzal semmilyen probléma nem lehet. Sajnos ez nem egészen így van, természetesen a szerkezet állékonyságát károsan befolyásoló műszaki megoldásokat kiszűrik, de alapvetően az

építési tervek ellenőrzése nem a Hatóság feladata!

A Tervezők többsége ritkán jár ki az Ő általa tervezett házak kivitelezésére, hiszen az engedély megszerzése után a Tervezőnek nem feladata tovább kísérni az építmény életét. Emiatt sokszor előfordul, hogy ugyanazt a hibát több tervben is továbbviszik, hiszen az építkezéskor előkerülő tervhibák a legritkább esetben jutnak vissza hozzájuk. Így ezeket a hibákat esetek nagy százalékában az építtetők fizetik ki pótmunka keretében a kivitelezőnek.

Aki dolgozik, az hibázhat. Hibás tervből dolgozni viszont felelőtlenség. Egy probléma akkor javítható a legkisebb veszteséggel, ha a lehető leghamarabb megkezdődik az elhárítása. A tervek véglegesítése előtt, “bírálati stádiumban” a tervek ellenőrzése jelentős költségmegtakarítást jelenthet. A bírálatot követően a kivitelezésre alkalmas, javított terv kerül a Hatóság elé, így a jogerős építési engedélye egy ellenőrzött, jó minőségű tervcsomagra fog szólni.

Nem feltétlenül kell hibázni ahhoz, hogy a kivitelezési költség a vártnál magasabb legyen. A Tervező nem minden esetben van tisztában azzal, hogy mennyibe kerül egy-egy általa betervezett anyag. Például rendkívül nagy az árkülönbség a 110-es, és a 160-as PVC csövek anyagárában, a hozzájuk tartozó idomokról nem is beszélve. A tervezőnek csak egy szám a terven, Önnek súlyos tízezreket jelenthet.

Tervek ellenőrzéseSegítségemmel megóvhatja önmagát a szokványos, és különleges tervhibáktól, és a nagyvonalú tervezés többletköltségeitől. A tervet készítés közben is szívesen ellenőrzöm, de az elkészült, engedéllyel rendelkező tervek esetén a kivitelezői ajánlatok bekérése előtt is érdemes áttekinteni, így a kivitelező a javított, racionalizált tervre adhat ajánlatot. Amennyiben a terv módosítása már a szerződéskötés pillanatában ismert volt, a pótmunka követelés nem megalapozott. ÖN MÁRIS SPÓROLT!
Tervek ellenőrzésének díja nettó 15.000.- Ft + a tervkészítés díjának 8%-a.

<< Előző                                                                                                                      Következő >>

Vissza